Helyenként 50 milliméter eső is lehullhat holnap, figyelmeztetés érvényes

2023. október. 26 11:12

Jelentős időjárás-változás közeleg, hidegfront éri el hazánkat holnap viharos szél, zivatarok és kiadós eső kíséretében. Nagy területen 30 milliméter feletti csapadékot mérhetünk.

Ma napközben főként a Dunántúl déli részén a záporok mellett egy-egy zivatar is előfordulhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt Bács-Kiskun, Baranya, Somogy és Tolna megyére, csütörtökre vonatkozóan.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Pénteken napközben nyugat felől egy gyors mozgású hidegfront vonul át, amely mentén és annak előterében is viharos széllökések (80-90 km/órát meghaladó lökések) várhatók, kiemelten a Dunántúl déli, keleti részein. 70 km/órát meghaladó széllökések másutt is előfordulhatnak, legalacsonyabb valószínűséggel az északkeleti, határhoz közeli területeken.

Másodfokú figyelmeztetés érvényes viharos széllökések miatt Baranya, Fejér, Somogy, Tolna és Veszprém megyében pénteken, míg hazánk többi részén, Borsod-Abaúj-Zemplén megye kivételével elsőfokú figyelmeztetés érvényes holnap.

A hidegfront mentén zivatarok is kialakulhatnak, amelyek környezetében a viharos széllökés (80-90 km/óra feletti lökések) lesz a legfőbb veszélyforrás, de apró szemű jég, jégdara zápor, illetve intenzív csapadék (10-15 milliméter) sem kizárt.

Zivatar veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes holnap Budapesten és Pest megyében, továbbá Bács-Kiskun, Baranya, Békés, Csongrád-Csanád, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyében.

Estétől a légmozgás (várhatóan jelentősen) veszít erejéből.

Az ország északi felén nagy területen hullhat 30 millimétert meghaladó csapadék a nap folyamán, de a határhoz közeli és hegyvidéki tájakon helyenként 50 millimétert meghaladó mennyiség is összegyűlhet.

Másodfokú figyelmeztetés érvényes holnap jelentős eső miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom és Nógrád megyében, elsőfokú figyelmeztetés nagy eső miatt pedig Budapesten és Pest megyében, továbbá Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Veszprém és Zala megyében van érvényben pénteken.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás csökken.