Heves zivatarokra és hőségre figyelmeztetnek

2021. július. 14 7:39

A késő délutáni óráktól dél felől zivatarok, heves zivatarok érkezhetnek, melyek akár rendszerbe is szerveződhetnek. Hazánk középső, széles sávjában várható a legintenzívebb zivatartevékenység.

Ma a déli órákig elsősorban a Dunántúl nyugati felén fordulhatnak elő zivatarok, arrafelé később stabilizálódik a légkör.

Átmeneti szünetet követően a késő délutáni óráktól az ország középső széles sávjában lehetnek zivatarok, heves zivatarok. A zivatarok dél felől észak felé haladva akár rendszerbe is szerveződhetnek. A legintenzívebb zivatarokat viharos széllökés (jellemzően 60-80 km/óra, néhol 80 km/órát meghaladó lökések), intenzív csapadék (10-20 milliméter feletti mennyiség), valamint jégeső (2-3 centiméternél nagyobb átmérő) kísérheti.

Éjszaka az ország keleti felén lehet további zivatartevékenység.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hazánk teljes területére legalább elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatarok veszélye miatt. Heves zivatarra figyelmeztetnek Budapesten és Pest megyében, továbbá Komárom-Esztergom, Fejér, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok és Csongrád-Csanád megyékben szerdán.

A Nyugat-Dunántúlon megszűnik a hőség. Kelet, délkelet felé haladva egyre magasabb napi középhőmérsékletre számíthatunk, amely a Tiszántúl nagy részén még eléri, meghaladja a 29 fokot. A legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetést adta ki az OMSZ a hőség miatt öt keleti megyére vonatkozóan: Csongrád-Csanád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékre.

Másodfokú figyelmeztetés érvényes hőség miatt a fővárosban és Pest megyében, valamint Fejér, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben szerdán.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Csütörtökre mérséklődik a meleg és a zivatarok is csillapodnak. Elsőfokú figyelmeztetés érvényes hőség miatt Budapesten és Pest megyében, továbbá Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megyékben csütörtökön.

Elsőfokú figyelmeztetést adtak ki zivatar miatt hét keleti megyére, a csütörtöki napra vonatkozóan.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Napközben érkezik egy hidegfront. Ennek hatására növekszik a görcshajlam. Álmosság, reakcióidő növekedés előfordulhat.
A légnyomás csökken.