Heves zivatarokra és rendkívüli hőségre figyelmeztetnek

2021. augusztus. 15 11:06

Az érkező hidegfront hatására már heves zivatarok is kialakulhatnak az országban. Hétfőn a hőség még tovább fokozódik.

Vasárnap főként az ország északi felén alakulnak ki zivatarok, délelőtt inkább csak a Dunántúlon, később már keletebbre is. Estefelé újabb hullámban érkezhetnek, képződhetnek zivatarok nyugat, délnyugat felől, amelyek az éjszaka során kelet felé vonulnak. Heves események leginkább délnyugaton, kisebb eséllyel északkeleten lehetnek: arrafelé akár 90 km/órát elérő szélroham, felhőszakadás, jégeső is kísérheti a csapadékgócokat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap a heves zivatarok veszélye miatt másodfokú figyelmeztetést adott ki Zala, Somogy, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére, az ország több megyéjében elsőfokú figyelmeztetés érvényes. Felhőszakadásra Zala, Somogy, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében figyelmeztetnek. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Vasárnap az északkeleti országrész kivételével nagy területen 25 és 27 fok között, a déli megyékben pedig 27 fok felett alakulhat a napi középhőmérséklet. Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém, Komárom-Esztergom, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megyében elsőfokú, Fejér, Somogy, Pest, Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád megyében pedig másodfokú figyelmeztetés érvényes a hőség miatt.

Hétfő hajnalban az Északi-középhegység vidékén, Észak-Alföldön, északkeleten kell zivatarokra számítani.  Hétfő napközben nyugodt idő várható, csak elvétve lehet csapadék, majd estétől északnyugat felől egy hidegfront miatt a Dunántúlon viharossá fokozódik az északnyugatira forduló szél. A fronthoz kapcsolódva keddre virradóra kiterjedtebb zivatartevékenység is várható, északnyugaton heves zivatarok, felhőszakadás is valószínű. Hétfőn másodfokú figyelmeztetés érvényes a heves zivatarok várható kialakulása miatt Győr-Moson-Sopron, Vas, Komárom-Esztergom és Veszprém megyében, az ország többi részén elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Felhőszakadás előfordulása miatt Győr-Moson-Sopron, Vas, Komárom-Esztergom és Veszprém megyében érvényes elsőfokú figyelmeztetés.

Hétfőn tetőzik a hőség, akkor a Dél-Alföldön már a 29 fokot is elérheti a napi átlag. Hétfőn Zala, Veszprém, Komárom-Esztergom, Fejér, Pest, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében elsőfokú; Somogy, Baranya, Tolna, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megyében másodfokú; Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád megyében pedig harmadfokú figyelmeztetés érvényes a hőség miatt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

A szombati front hoz vasárnapra pár fokos lehűlést. Nagy lesz a hőség a hét végéig. A megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztása nagyon fontos ebben a melegben. Ebben az átmeneti időszakban a pázsitfűfélék virágpora jelenti a legnagyobb terhelést – koncentrációjuk jellemzően a közepes tartományban alakulhat. A csalánfélék pollenkoncentrációja országosan magas, a hársé és a kevésbé jelentős allergének közé tartozó szelídgesztenyéé országosan közepes. Érdemes naptejet használni, mert könnyen le lehet égni az erős UV sugárzás miatt.

A légnyomás csökken.