Heves zivatarrendszer érkezhet délután, figyelmeztetés érvényes

2021. július. 09 9:21

Piros riasztásra is van esély a délután folyamán, az érkező hidegfrontnak köszönhetően heves zivatarok is kialakulhatnak felhőszakadás, nagyobb jég kíséretében.

Péntek hajnaltól a kora délutáni órákig legnagyobb valószínűséggel az ország középső sávjában, illetve a Dunántúl keleti felén kell zivatarokra számítani, amelyek északkelet felé haladnak. A legintenzívebb gócokat viharos (60-70 km/óra) széllökés, hozzávetőleg 1-2 centimétert elérő jégeső és intenzív csapadék is kísérheti.

Péntek délután dél felől várhatóan egy kiterjedt, heves zivatarrendszer éri el az országot, amely estére fokozatosan északkeletre helyeződik át. A leghevesebb gócokat szélroham (90-100 km/óra, de ezt meghaladó sem kizárt), jégeső (2-3, de helyenként akár 4 centiméter feletti jégátmérő) és felhőszakadás (rövid idő alatt lehulló 25-50 milliméter csapadék) is kísérheti. A délutáni, esti órákban akár magasabb fokú (piros) riasztás is érvénybe léphet az események függvényében.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki heves zivatar veszélye miatt négy északnyugati megye kivételével a teljes országra pénteken. Északnyugaton elsőfokú figyelmeztetés van érvényben zivatar miatt.

Felhőszakadásra figyelmeztetnek pénteken az ország középső területeinek tágabb környezetében: Budapesten és Pest megyében, valamint Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Tolna, Fejér, Komárom-Esztergom, Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyékben.

A nyugat felől érkező hidegfront és a csapadék hatására mérséklődik, a déli és keleti területekre szorul vissza a hőség. Másodfokú figyelmeztetés érvényes pénteken hőség miatt Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád-Csanád, Békés és Hajdú-Bihar megyékben.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatar miatt szombaton hazánk keleti felén. Mindenhol mérséklődik a meleg, a napi középhőmérséklet délen, délkeleten lépheti csak át a 25 fokot. Elsőfokú figyelmeztetés érvényes hőség miatt Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyékben szombaton.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.