Hófúvásra, északkeleten havazásra figyelmeztetnek

2022. december. 12 10:55

Északkeleten a nap folyamán, csökkenő intenzitás mellett még várható havazás, majd estefelé az északi és középső tájakon fordulhat elő hózápor. A szél élénk, több helyen erős lesz, mely a havas tájakon hordhatja a havat.

Napközben a keleti, északkeleti tájakon egyre kevesebb helyen várható havazás, hózápor, amelyből jellemzően lepel és 5 centiméter közötti hóréteg alakulhat ki, ám főleg Borsodban több helyen érheti el, haladhatja meg az 5-10 centimétert a friss hó vastagsága. Ezt követően a késő délutáni, esti időszakban újabb hózáporok alakulhatnak ki helyenként (nagyobb eséllyel az északi és a középső tájakon), ezekből is hullhat ~lepel és 3 centiméter közötti friss hó.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki havazás miatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyére hétfőn.

Az átmenetileg erejéből vesztő, majd napközben újra megerősödő északnyugati, nyugati szél főleg a Bakonyban továbbra is okozhat hófúvást.

Elsőfokú figyelmeztetés érvényes hófúvás miatt Borsod-Abaúj-Zemplén és Veszprém megyében hétfőn.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az északi országrészen vonul át a hidegfront. Ott változékonyabban alakul az időjárás. Délen marad a hőség. Ilyenkor megszaporodnak a rosszullétek. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár eleji időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már megjelentek a levegőben. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a magas, a pázsitfűféléké és az útifűé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A légnyomás emelkedik.