Hol hullhat hó a melegfrontból?

2021. december. 04 18:32

Mozgalmasan alakul hazánk időjárása a következő két napban. Többfelé kell újabb csapadékra számítani, amely az északi megyékben több helyen hó formájában fog hullani.

Vasárnapra virradó éjszaka melegfront éri el hazánk térségét. Elsősorban Komárom-Esztergom, Pest, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén megye északi részén, valamint Nógrád megyében lesznek hosszabb időn keresztül kedvezőek a feltételek havazás kialakulásához. A fagyott, illetve fagypont közeli hőmérsékletű talajfelszín miatt a megjelölt területeken megmaradó hórétegre is számítani lehet. Általában 2-5 centiméter hó várható, ennél több csak Nógrád megyében és Borsod-Abaúj-Zemplén megye északnyugati részén lehet. A hideg időnek köszönhetően a hóréteg több napon keresztül megmaradtat.

Az alábbi térképen a hétfő reggelig várható hó mennyiségét láthatjuk centiméterben, az ECMWF modell előrejelzése alapján.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.