Hol öltözhet fehérbe a táj kedd délelőttig?

2021. április. 05 13:57

Áprilisban az időjárás már ritkán szokta télies arcát mutatni. Kedd reggelre azonban hazánk nyugati és északi tájain néhány órára fehérbe öltözik a természet.

A hidegfront csapadékában éjfélig az eső, zápor mellett a havas eső, hó is megjelenik, de éjfélig érdemi hóréteg még nem várható. Hajnalra a Dunántúli-középhegységben, az Alpokalján, délnyugaton, reggelre Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és a Mecsek térségében általában lepel – 5 centiméteres olvadozó, nedves, tapadó hóra lehet számítani, de egyes hegyvidéki részeken (Bükk, Aggteleki-hegység, Zempléni-hegység) ennél valamivel nagyobb mennyiségű porhó is lehetséges. Másutt inkább vékony, átmeneti hólepel alakulhat ki, melyre legkisebb esély a középső országrészben és a Dél-Alföldön mutatkozik. Kedden napközben a magasabb hegycsúcsok kivételével mindenütt gyorsan elolvad a hóréteg. Elsősorban a Bakonyban átmenetileg kisebb hófúvás is előfordulhat.

Az alábbi térképen a várható hómennyiséget mutatjuk be a legfrissebb modelleredmények alapján kedd délelőtt 11 óráig. A déli óráktól a síkvidéki területeken a hó gyorsan elolvad.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Megérkezik a következő hidegfront. Emiatt fáradékonyság, aluszékonyság koncentrációs problémák adódnak. Növekszik a reakcióidő. Migrénes fejfájás és izomgörcsök előfordulhatnak. A szél időnként megerősödik a Dunántúlon, ezért hidegebbnek érezzük az időt. A front csapadéka kimossa a polleneket a levegőből.

A légnyomás csökken, majd emelkedni kezd.