Hőmérsékleti rekordokat hoz a gyors enyhülés

2017. december. 11 11:37

A vasárnap délután kezdődött melegedés kedden éri el csúcspontját. Több hőmérsékleti rekord hamarosan a múlté lehet.

A Földközi-tenger térségéből rendkívül enyhe levegő áramlik fölénk, amely rövid időre a március végén, április elején jellemző hőmérsékletet varázsol hazánk nyugati és középső tájaira. A legextrémebb hőmérséklet a Nyugat-Dunántúlon alakul ki. A viharos erejű déli szél egy pillanatra sem hagyja hűlni a levegőt, így gyakorlatilag kedd hajnalban ugyanazt a 11, 13  fokos hőmérsékletet mérik, mint hétfő délután. Ezzel a legmagasabb minimumhőmérséklet országos rekordja biztosan megdől kedd reggel.

Valószínűleg kedd délután sem maradunk újabb rekordok nélkül, mert az előrejelzett országos 13, 18 fokos maximum hőmérséklet felső tartománya magasabb a kedden jelenleg érvényes 1994-ben, Bácsalmáson regisztrált 17,2 fokos értéknél. A budapesti maximumrekord szintén 1994-ből származik, ez 14,5 fok. Valószínűleg ez a rekord is utolsó óráit éli, hiszen keddre Budapestre 15 fokos maximum várható. A rekordok sora ezzel várhatóan véget ér, hiszen kedd délután hidegfront érkezik, amely megszünteti a meleg levegő utánpótlását.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.