Hőségre és zivatarok kialakulásának veszélyére figyelmeztetnek

2019. július. 20 11:59

Szombaton csak elszórtan várhatóak zivatarok. Vasárnap az ország nagy részén hőségre, délutántól több helyen zivatarokra kell számítani egy hidegfrontnak köszönhetően.

Szombaton zivatarok kialakulásához – elszórtan – az ország északkeleti harmadán lesznek kedvezőek a feltételek. A zivatarokat szélerősödés (50-65 km/óra), intenzív csapadék és kis méretű jég kísérheti. Éjszaka nem valószínű villámtevékenység.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki szombatra vonatkozóan a zivatarok kialakulásának veszélye miatt Budapestre, valamint Pest, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyékre.

Vasárnap délután egy hidegfront érinti hazánkat, emiatt az ország északi felén már több helyen számítani lehet zivatarok érkezésére illetve kipattanására, nagyobb számban és hevességgel várhatóan az Északi-középhegységben, Észak-Alföldön. Hétfőre virradó éjszaka már inkább csak délebbre, délkeletre fordulhat elő egy-egy gyengébb zivatar.  Akár viharos (70-90 km/óra) szél és (északkeleten) felhőszakadás is előfordulhat. Vasárnap a napi középhőmérséklet az északkeleti megyék és a délnyugati határszél kivételével 25 fok felett alakul.

Elsőfokú figyelmeztetés érvényes vasárnap hazánk teljes területére vonatkozóan a hőség, a várható zivatarok és felhőszakadás miatt.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Melegfront

Ilyenkor csökken az ingerküszöb. Előfordulhat fejfájás, ingerlékenység. Emésztési zavarok jelentkezhetnek. Gyulladásos ízületi panaszok nehezithetik meg a mai napot.

A légnyomás csökken.