Hőségre és zivatarok veszélyére figyelmeztetnek

2020. augusztus. 09 14:21

A délután folyamán nagy területen alkalmassá válnak a feltételek zivatarok kialakulására. Vasárnap is 35 fok körül alakul majd a napi maximum.

A déli óráktól a Dunántúlon és Duna-Tisza közén, a hegyvidékeken és kis eséllyel a Viharsarokban alakulhat ki néhány zivatar, amelyeket átmeneti erős vagy viharos széllökés (60-80 km/óra), intenzív csapadék (10-20 milliméter), illetve jégeső (hozzávetőleg 1 centiméter átmérő) kísérheti.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatarok veszélye miatt négy keleti megye kivételével a teljes országra vasárnap.

A napi középhőmérséklet a nyugati határszél kivételével ma szinte mindenhol meghaladja a 25 fokot, nagyvárosokban akár a 27 fokot is. Hőség miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes vasárnap a fővárosban és környékén, valamint további tizenhárom megyében.

Hétfő délutántól ismét zivatarok várhatók, legnagyobb eséllyel és számban a Dunántúlon és az Északi-középhegységben, legkisebb eséllyel pedig délkeleten számíthatunk kialakulásukra. A zivatarokhoz hétfőn is a maihoz hasonló kísérőjelenségek társulnak: viharos széllökés (60-80 km/óra), intenzív csapadék (10-20 milliméter), illetve jégeső (hozzávetőleg 1 centiméter átmérő) kísérheti őket.

Zivatarok veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes hétfőn a Dunántúlon, a fővárosban és környékén, valamint az északi megyékben.

Hétfőn a hőség leginkább az Alföld és a főváros területére koncentrálódik. Elsőfokú figyelmeztetés érvényes Budapesten, valamint Pest, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megyékben.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás csökken.