Jelentős havazásra és ónos esőre figyelmeztetnek

2019. január. 07 11:14

Hétfő estétől ismét változékonyabbra fordul időjárásunk, egyre több helyen számíthatunk havazásra, a Dunántúlon ónos eső is előfordulhat.

Hétfő délelőtt északkeleten az élénk, olykor erős északi szél még helyenként hófúvást okozhat, majd ott is mérséklődik a légmozgás. Az esti, késő esti óráktól északnyugat felől újabb, nagy területet érintő havazás kezdődik. Éjfélig a Dunántúl nyugati, északnyugati felére jut el (addig lepel – 2, 3 centiméter friss hó valószínű). Kedden tovább terjed a havazás a keleti országrészre is, de eközben nyugat felől az enyhébb légtömegnek köszönhetően a havazás fokozatosan esőre vált. Ez kedd éjfélig előre láthatólag a Budapest-Kelebia (Bács-Kiskun megye) vonalig jut el. Ettől a vonaltól keletre végig havazás várható. A Dunántúlon a halmazállapot-váltást átmeneti ónos eső is kísérheti. A várható friss hó mennyisége az ország déli felén lepel – 5 centiméter, az északi felén 5 centiméter fölött várható. Az Észak-Alföldön, az Északi-középhegység előterében és a Dunántúl északkeleti felén 5-10 centiméterre lehet számítani. Komárom-Esztergom – Észak-Pest – Nógrád megyében lesz a legtöbb hó. Ezeken a területeken 10-15 centimétert meghaladó friss hóréteg valószínű kedd éjfélig, a hegyekben (Dunazug-hegység, Börzsöny) 15 centiméter fölötti is várható. Elsősorban Komárom-Esztergom megyében lehet a legtöbb tapadó hóra számítani. A megerősödő déli, délnyugati szél az Alföldön, azon belül is legfőképpen a Tiszántúlon okozhat hófúvást kedd délutántól. Az egész országban figyelmeztetés érvényes a várhatóan nagyobb mennyiségű hó, az ónos eső, valamint a hófúvás veszély miatt.  Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

A délutáni órákban észak, északnyugat felől egy hidegfront éri el hazánkat. Többeknél előfordulhat migrénes fejfájás, szédülés, illetve vérnyomás-ingadozás. A front előtt azonban még az ország legnagyobb részén ismét hőségre számíthatunk. A nagy meleg megviseli a szervezetet, ezért igyanak megfelelő mennyiségű alkoholmentes folyadékot! A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a magas tartományban alakul.
Erős lesz az UV sugárzás, könnyen le lehet égni.
A légnyomás délutántól emelkedik.