Jelentős havazásra és ónos esőre figyelmeztetnek

2019. január. 07 11:14

Hétfő estétől ismét változékonyabbra fordul időjárásunk, egyre több helyen számíthatunk havazásra, a Dunántúlon ónos eső is előfordulhat.

Hétfő délelőtt északkeleten az élénk, olykor erős északi szél még helyenként hófúvást okozhat, majd ott is mérséklődik a légmozgás. Az esti, késő esti óráktól északnyugat felől újabb, nagy területet érintő havazás kezdődik. Éjfélig a Dunántúl nyugati, északnyugati felére jut el (addig lepel – 2, 3 centiméter friss hó valószínű). Kedden tovább terjed a havazás a keleti országrészre is, de eközben nyugat felől az enyhébb légtömegnek köszönhetően a havazás fokozatosan esőre vált. Ez kedd éjfélig előre láthatólag a Budapest-Kelebia (Bács-Kiskun megye) vonalig jut el. Ettől a vonaltól keletre végig havazás várható. A Dunántúlon a halmazállapot-váltást átmeneti ónos eső is kísérheti. A várható friss hó mennyisége az ország déli felén lepel – 5 centiméter, az északi felén 5 centiméter fölött várható. Az Észak-Alföldön, az Északi-középhegység előterében és a Dunántúl északkeleti felén 5-10 centiméterre lehet számítani. Komárom-Esztergom – Észak-Pest – Nógrád megyében lesz a legtöbb hó. Ezeken a területeken 10-15 centimétert meghaladó friss hóréteg valószínű kedd éjfélig, a hegyekben (Dunazug-hegység, Börzsöny) 15 centiméter fölötti is várható. Elsősorban Komárom-Esztergom megyében lehet a legtöbb tapadó hóra számítani. A megerősödő déli, délnyugati szél az Alföldön, azon belül is legfőképpen a Tiszántúlon okozhat hófúvást kedd délutántól. Az egész országban figyelmeztetés érvényes a várhatóan nagyobb mennyiségű hó, az ónos eső, valamint a hófúvás veszély miatt.  Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az esti órákban észak felől egy hidegfront érte el hazánkat, minek hatására lehűl az idő. A front az érzékenyebbeknél fáradtság és tompaság érzést okozhat. Görcsös, migrénes fejfájás is előfordulhat. A megerősödő szél jelentősen csökkenti a hőérzetet. A tiszafafélék, a juhar, valamint a nyár pollenkoncentrációja többfelé elérheti a magas szintet.
A légnyomás csökken, majd emelkedni kezd.