Mutatjuk, mennyi hó lehet ma

2017. december. 21 12:01

Ma délután északnyugat felől egy melegfront éri el hazánkat, amelyből sokfelé várható csapadék. Többfelé várható havazás, mutatjuk merre számíthatunk megmaradó mennyiségre.

Az érkező front nyugat felől egyre enyhébb léghullámokat hoz fölénk, emiatt a Nyugat-Dunántúlon már eső, havas eső lesz a jellemző halmazállapot. Nagyjából az Esztergom-Kecskemét vonaltól keletre számíthatunk havazásra (lentebbi térképen, az este 10 órakor várható halmazállapot eloszlás látható. Kékes színek: hó, sárga-zöld színek: eső, havas eső). A vonal a késő esti órákban további 50-80 kilométert mozdul kelet felé, így az éjfél körül Budapesten is már folyékony halmazállapotú csapadék valószínű. A magasabb hegységeken, valamint az ország északkeleti, keleti területein hullhat akár 3-5 centiméternyi hóréteg. Emellett a péntekre virradó éjszaka az északi, északkeleti határ közelében átmenetileg gyenge ónos eső is előfordulhat.

kép forrása: maps.meteo.pl

Pénteken napközben északkeleten vegyes halmazállapotú (havas eső, hó) csapadék várható, melyből a Nyírségben még további 1-2 centiméteres hóréteg alakulhat ki. Az Északi-középhegység szélvédett völgyeiben és az Alföld északi részén előfordulhatnak zúzmarás ködfoltok, amelyek pénteken napközben megszűnnek.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.