Nagy esőre és további havazásra figyelmezetnek

2017. november. 30 10:02

A mediterrán ciklon kiadós csapadékhullással vonul át hazánkon, több megyére figyelmeztetést adott ki az OMSZ a nagy eső és hó miatt.

Egészen délutánig az egész országban, északkeleten pedig még este is további jelentős csapadékra kell számítani. Az aktuális figyelmeztető előrejelzést megtalálják veszélyjelzés oldalunkon.

Jellemzően délutánig a Zala-Veszprém-Fejér sávban, valamint késő délutánig Pest és Nógrád megyében várható az eddig leesett 10-25 mm csapadékon kívül még további 5-10 mm körüli mennyiség, így összességében az említett területeken 15-30 mm közötti csapadék várható.

A délutáni óráktól egyre inkább csökken a csapadékhajlam. Napközben az Észak-Dunántúl egyes részein, valamint az Északi-középhegység északi területén hullhat lepel-8 cm hó. Az 5 cm feletti hómennyiség kiemelten Nógrád és a Dunakanyar térségében valószínű, de az Észak-Dunántúl térségében is kialakulhat főleg az Alpok lábánál a határvidék közelében. Az Északi-középhegységben és a Bakonyban 300-400 méter felett 5-15 cm, a Börzsönyben, Dunazug-hegyvidék magasabb részein pedig 15-25 cm, néhol esetleg ~30 cm friss hóréteg is kialakulhat.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.