Nagy területen zivatarokra, felhőszakadásra figyelmeztetnek

2022. június. 25 9:40

Főként hazánk középső és keleti tájaira érkezhetnek zivatarok a hétvége első napján, melyeket felhőszakadás kísérhet. Vasárnaptól hőhullám veszi kezdetét.

Délutántól szórványosan számíthatunk zivatarra, leginkább a Pécs-Esztergom és Orosháza-Ózd vonalak által meghatározott térségben. Ekkor már nagyobb valószínűséggel alakulhatnak ki intenzívebb zivatarok is, amelyekhez felhőszakadás (lokálisan 30-35 millimétert meghaladó mennyiség), jégeső (általában ~1-2 centiméteres átmérő), illetve viharos szélrohamok (jellemzően ~70-80, de néhány zivatargóc környékén esetleg ~85-90 km/órás lökések) társulhatnak. Estétől várhatóan csökkenni kezd a zivatarhajlam.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt Budapestre és Pest megyére, továbbá Bács-Kiskun, Baranya, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád és Tolna megyékre, a szombati napra vonatkozóan.

Felhőszakadásra figyelmeztetnek szombaton a fővárosban és Pest megyében, valamint Bács-Kiskun, Baranya, Csongrád-Csanád, Fejér, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád és Tolna megyékben.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Zivatar veszélye miatt Békés, Csongrád-Csanád és Hajdú-Bihar megyékben érvényes elsőfokú figyelmeztetés vasárnap.

A hét utolsó napján intenzív melegedés kezdődik, mely a jövő hétre hőhullámként bontakozik ki.

Másodfokú figyelmeztetés érvényes vasárnap hőség miatt Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyékben, míg elsőfokú figyelmeztetést Budapestre és Pest megyére, továbbá Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyékre adtak ki hőség miatt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Fronthatásra nem kell számítani. Holnap érkezik a következő front. A parlagfűre érzékenyek számíthatnak az allergiás tünetek megjelenésére, tapasztalhatnak orr- és szájnyálkahártya viszketést, orrfolyást, tüsszögést, szemviszketést.

A légnyomás emelkedik.