Nagy területen zúzmarás ködre figyelmeztetnek

2020. január. 11 14:16

Míg az ország nagyobb részén napsütéssel telik a szombat, keleten mit sem tapasztalnak ebből: makacsul tartja magát a köd, mely vasárnap már nyugatabbra is nagy területet foglal.

Az ország keleti, északkeleti vidékein kialakult (zúzmarás) köd fokozatosan zsugorodik, illetve rétegfelhőzetté alakul át, de az északkeleti negyedben továbbra is párás, ködös marad a levegő. Másutt egy érkező hidegfront hatására napközben megélénkül, megerősödik a szél, így gyorsan javulnak a látási viszonyok. Késő délutántól azonban fokozatosan gyengül a légmozgás, így estétől a Dunától keletre sokfelé, másutt csak kevesebb helyen a (zúzmarás) köd ismét terjeszkedésnek indulhat. A köddel, rétegfelhőzettel borított tájakon ónos szitálás előfordulhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki tartós, sűrű köd veszélye miatt Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékre, a szombati napra vonatkozóan.

 

Vasárnap hajnalban nagy területen képződik köd. A Duna vonalától keletre, illetve Komárom-Esztergom megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes tartós, sűrű köd kialakulása miatt vasárnap.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Napközben megnövekszik a felhőzet és holnap már egy hidegfront okozhat kellemetlen tüneteket. A lágyszárú allergénnek közül a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat. Zivatarok környezetében az allergiások tünetei rosszabbodhatnak. Aztán az eső kimossa a virágport átmenetileg a légkörből.

A légnyomás a nap végén emelkedni kezd.