Nálunk rekord közeli meleg, Spanyolországban havazás várható

2018. október. 25 14:17

A hétvége időjárása nagyon szélsőségesen alakul kontinensünkön. Keleten nyár, nyugaton télies időjárási körülmények adódnak.

Spanyolországban már az elmúlt hetekben is többször szélsőséges időjárási körülmények voltak. Akkor még az özönvízszerű esőzések okoztak katasztrofális árvizeket, most viszont az északról érkező hideghullám hozza a nem mindennapi időjárást. A hét közepén mi is megtapasztalhattuk a sarkvidéki hideg első rohamát, a következő hideghullám azonban nem hozzánk, hanem Nyugat-Európára sújt le.

Az Ibériai-félszigeten heves viharok, az 1000 méter feletti területeken pedig már havazásra is számítani kell. Spanyolország hegyvidéki területein 20-30, a Pireneusokban akár 50-100 centiméter hó is lehullhat a hétvégén.

Hozzánk ezzel szemben Észak-Afrika térségéből rendkívül enyhe léghullámok áramlanak, emiatt főként a délkeleti, keleti tájakon akár a 25 fokot is elérheti a hőmérséklet a hétvégén és jövő hét elején. Az országos hőmérsékleti maximum rekordok hazánkban 26-27 fok körül alakulnak a következő napokban, így akár ezek megdőlésére is megvan az esély. Amik viszont még szélsőségesebb események lesznek a következő napokban, azok a nagyon enyhe hajnalok. Az erős délnyugati, déli szél és a felhőtakaró nem hagyja éjszakánként lehűlni a levegőt, így az ország egyes részein 15-17 fok lesz a minimumhőmérséklet. Ilyenkor október végén ez még napi maximumnak is kissé enyhe volna. A szokásosnál 10-12 fokkal enyhébb éjszakákon minden bizonnyal rekord enyhe minimum hőmérséklet alakul ki.

Nem nálunk lesz a legmelegebb azonban a régióban, Romániában és Bulgáriában akár 30 fok fölötti hőmérsékleti értékek is lehetnek a következő napokban.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.