Nem múlhat el nap hőmérsékleti rekord nélkül

2017. augusztus. 06 11:37

A hét közepe óta a hőmérséklet hazánkban rendkívüli magasságokba emelkedett. Az éjszakai és nappali hőmérsékletek esetében is új rekordok születnek.

 

Szombat reggelre virradóan az országban több helyen nem csökkent 25 fok alá a hőmérséklet, és ezzel megdőlt a legmagasabb minimum hőmérséklet rekordja. Eddig ezen a napon a legmagasabb minimum-hőmérsékletet 2012-ben Pécsett mérték, 24,2 fokot. Ma hajnalban Budapest Lágymányoson 26,6 fokig hűlt le mindössze a levegő, ez tehát az új napi országos minimum-rekord.

Vasárnap reggel ismét megdőlt a legmagasabb minimum hőmérséklet rekordja. Eddig ezen a napon a legmagasabb minimum-hőmérsékletet 2012-ben Tevelen mérték, 25,3 fokot. Ma hajnalban Szeged-belterületen 25,6 fokot mértek. Megdőlt a rekord Budapesten is, az eddigi rekord Budapest-belterületen 2012-ben 23,7 fok volt, ma hajnalra Budapest Lágymányoson 25,1, Budapest belterületen 24,9 fokig hűlt le a levegő. Számolt be az OMSZ.

Ezekkel a rekordokkal záródik a mostani extrém meleg periódus, este ugyanis egy hidegfront jelentős lehűlést hoz.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.