Nézzük, hogy éri el a tél első hulláma Európát

2019. november. 29 17:05

A hétvégén a korábbinál jóval hidegebb léghullámok érik el kontinensünket. A jövő hét elején Kelet- és Közép-Európában többfelé lehet havazásra számítani.

A hideg levegő első hulláma már szombatra virradó éjszaka előretör dél felé. Ennek köszönhetően a pénteki enyhe időt jóval hűvösebb követi szombaton. Hazánkban a csúcshőmérséklet már sehol sem éri el a 10 fokot. A megerősödő szél mellett, a hegyekben előforduló hózáporok is azt fogják jelezni, hogy jóval hidegebb levegő van felettünk.

A lehűlést hozó hidegfront vasárnap estére már a Balkán-félsziget déli részét is eléri, eközben a Földközi-tenger középső területei fölé átmenetileg enyhébb léghullámok érkeznek. A melegedés azonban ott sem tart sokáig, mert Nyugat-Európát már egy újabb -az előzőnél is hidegebb levegőt hordozó- hidegfront éri el.

 

Hétfő estére a kontinens nagy részét elfoglalja a hideg légtömeg. Péntekhez képest 8-12 fokkal tapasztalhatunk majd hidegebbet, emellett az erős északi, északnyugati szél is tovább gyengíti hőérzetünket. Az esőzést egyre több helyen havazás váltja fel Közép- és Kelet-Európában. A hegyvidéki területeken pedig akár 20-50 centiméternyi hó is lehullhat.

A lehűlés azonban nem tart sokáig, hiszen a jövő hét második felében nyugat felől már ismét meleg levegő érkezik a kontinens fölé, így a síkvidéki területeken az első hó néhány napon belül el fog olvadni, de az Alpokban és a Kárpátokban is jelentős olvadás várható a 2000 méter alatti részeken.

 

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Aluszėkonysãg, koncentrációs problémák és reakció idő növekedés előfordulhat. Migrénes, görcsös fejfájás is kialakulhat.
Az elkövetkező napokban a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja országosan a közepes-magas tartományban alakul.
A légnyomás alig változik.