Országos melegrekord született szombat délután

2019. június. 15 19:33

Az Észak-Afrika térségéből érkező forró léghullámok rekord meleg időjárást hoztak hazánkba. Szombat délután új napi hőmérsékleti maximum rekordok születettek.

Ahogy már hétfői előrejelzésünkben is bemutattuk, a hét második fele valóban extrém melegnek bizonyult. A csütörtöki budapesti rekord után újabbak dőltek a mai napon.

Szombat délután megdőlt az országos napi melegrekord. Június 15-én Budakalászon 35,8 fokot mértek, amely 0,8 fokkal meghaladja az eddigi rekordot. A korábbi maximumrekord 35,0 fok volt, amelyet 1987-ben Körösszakálon, Örkényben és Tiszakécskén regisztráltak egyidejűleg. Megdőlt a budapesti rekord is, ma Budapest-Belterületen 35,0 fokot mértek, az eddigi rekord 34,2 fok volt, amelyet 1986-ban regisztráltak. A hőmérsékleti adatok az Országos Meteorológiai Szolgálat mérőhálózatából származnak.

Térkép forrása: https://www.facebook.com/orszagosmeteorologiaiszolgalat/

Vasárnap is folytatódik az extrém meleg időjárás hazánkban, így további hőmérsékleti rekordokra számíthatunk a közeljövőben.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sem érkezik újabb front és egészen péntekig nem is várható újabb. A magasban beáramló meleg levegő csak a nagyon érzékenyeknél okozhat esetleg panaszokat. Zivatarok környezetében izgatottság és asztmatikus panaszok kialakulhatnak. A déli órákban erős UV sugárzásra kell számítani. A kültéri allergén gombák spóraszáma továbbra is elérheti a magas-nagyon magas szintet.
A légnyomás emelkedő tendenciát mutat.