Országszerte magas hőmérsékletre, északon zivatarra figyelmeztetnek

2023. július. 10 11:34

Tovább fokozódik a meleg, az északkeleti tájak kivételével mindenhol hőségre számíthatunk a következő napokban. Az esti órákban zivatar alakulhat ki észak felől.

Ma az esti órákban zivatarok érik el az északnyugati, északi megyéket, amelyek az éjszaka első felében délkelet felé terjedhetnek át. A zivatarokhoz tartozó fő kísérőjelenség a viharos széllökés ( általában 60-90 km/óra) lesz. Nagyobb bizonytalanság mellett akár károkozó (90 km/órát meghaladó lökések) szélrohamok is lehetnek, emiatt a narancs riasztás is kiadásra kerülhet. Ezen kívül lokálisan intenzív csapadék (15-20 milliméter felett) és jégeső (hozzávetőleg 1-2 centiméteres jégátmérő) is előfordulhat. Az éjszaka második felére lecseng a zivatartevékenység.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt hazánk északi felére hétfőn.

A napi középhőmérséklet hétfőn és kedden az ország nagy részén 25, 26 fok körül várható, kisebb körzetekben meghaladhatja a 27 fokot.

Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kivételével legalább elsőfokú figyelmeztetés van érvényben hétfőn a nagy meleg miatt. Másodfokú figyelmeztetés érvényes magas középhőmérséklet miatt Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Győr-Moson-Sopron megyében hétfőn.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Hazánk délnyugati kétharmadán elsőfokú figyelmeztetés érvényes magas középhőmérséklet miatt kedden.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az érkező hidegfront előtt még fülledtebbé válik a levegő és eléri a tetőfokát a hőhullám. Erős lesz au UV sugárzás.

A légnyomás nem változik.