Országszerte viharos szélre figyelmeztetnek késő estétől

2020. február. 23 11:12

Viharos széllökések kísérik az éjszakai órákban érkező, markáns hidegfrontot. Jellemzően 70-90 km/órás lökésekre kell számítani.

Vasárnap délig a Dunántúl északi részén, Dunántúli-középhegységben (leginkább annak északkeleti részén, Dunazug-hegyvidék, Dunakanyar) a nyugati, északnyugati szelet 60 km/óra körüli széllökések kísérhetik. Ezt követően veszít erejéből a szél, de este általában az ország északi harmadán, de különösen a hegyvidéki tájakon ismét számítani lehet viharos nyugati szélre.

A késő esti, éjféli óráktól sokfelé viharossá fokozódik az északnyugatira forduló szél. A front északról dél felé haladva pár óra alatt átvonul az országon. A legerősebb széllökések várhatóan több helyen meghaladják a 70-80 km/órát. A Dunántúl északi és keleti részén, Észak-Magyarországon, a középső országrészben, Duna-Tisza közén 90, a hegyvidéki területeken 100 km/órát meghaladó széllökések is előfordulhatnak.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki viharos erősségű széllökések veszélye miatt vasárnapra vonatkozóan Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyékre. Elsőfokú figyelmeztetés érvényes a fővárosban, valamint hat megyében az ország északi felén.

Hétfő délelőtt fokozatosan szűnnek a viharos lökések. Másodfokú figyelmeztetés van érvényben hétfőn, viharos erejű széllökések miatt Budapesten, valamint Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Pest, Fejér és Nógrád megyékben. A teljes országra legalább elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Tovább melegszik az idő és fronthatással sem kell számolni. Napokig eseménytelen lesz az időjárás. A sok napsütés miatt melegebbnek érezhetjük az időt emiatt. Töltsék fel télen kiürült D vitamin készleteiket!
A légnyomás nem változik.