Rendkívüli hőségre, majd heves zivatarok kialakulására figyelmeztetnek

2024. június. 21 11:18

A szombaton érkező hidegfront előtt még nagyon meleg levegő áramlik térségünk fölé, majd a front hatására szombaton intenzív zivatarok alakulnak ki hazánk déli és keleti tájain.

Pénteken a napi középhőmérséklet az Északi-középhegységben és a Nyírségben 25 fok alatt marad, míg az ország nagyobb részén 27 fok körül alakul.

Pénteken elsőfokú figyelmeztetés érvényes magas középhőmérséklet miatt Komárom-Esztergom, Pest (és Budapest) és Hajdú-Bihar vármegyében, míg másodfokú figyelmeztetés érvényes Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém, Fejér, Zala, Somogy, Tolna, Baranya, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyében. 

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Péntek estig zivatar nem várható.

Éjszaka elsősorban az északi országrészben fordulhatnak elő zivatarok. Szombaton napközben kiemelten az ország délkeleti, keleti felén valószínű zivatartevékenység. Ekkor már heves zivatarok kialakulásához is – nagy területen és akár több hullámban is – kedvezőek lesznek a feltételek. A zivatarokat általában viharos erejű szél (60 km/óra feletti), intenzív csapadékhullás, valamint jégeső (2 centiméter feletti átmérő) kísérheti. Heves zivatar esetén erősen viharos (90 km/óra feletti) széllökés, nagy méretű jég (általában 2-5 centiméter, egy-egy helyen akár 5 centimétert meghaladó átmérőjű), valamint felhőszakadás (általában 30 milliméter körül, néhol akár 50 milliméter feletti mennyiség) fordulhat elő. Várhatóan szombatról vasárnapra virradó éjszaka sem csillapodik a zivatartevékenység. Szombaton zivatar veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes a Dunántúlon és Nógrád vármegyében, az ország többi részén pedig másodfokú figyelmeztetés érvényes. Felhőszakadás kialakulása miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes Pest, Bács-Kiskun, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád-Csanád, Békés, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében.

Az időjárási helyzetre való tekintettel akár a legmagasabb fokú, piros riasztás is érvénybe léphet! Holnap hidegfront érkezik, emiatt az ország északi, északnyugati felén megszűnik a hőség. Ezzel szemben a Dunántúl délkeleti részén, valamint az Alföldön északnyugatról délkelet felé haladva egyre magasabb középhőmérséklet valószínű: kiemelten Csongrád, valamint Békés megyében a napi középhőmérséklet értéke elérheti, meghaladhatja a 29 fokot. Somogy, Tolna, Pest, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében elsőfokú, Baranya, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar vármegyében másodfokú, Csongrád, Csanád és Békés vármegyében pedig harmadfokú figyelmeztetés érvényes a magas középhőmérséklet miatt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.