Riasztás érvényes az érkező zivatarok és felhőszakadás miatt

2019. július. 27 11:11

Változatosan alakul a hétvége időjárása hazánkban. Zivatarokra, felhőszakadásra érvényes riasztás szombaton, vasárnapra pedig nagy területen visszatér a hőség.

Szombaton ismét több helyen, a mostani forgatókönyv szerint legalább két hullámban várható zivatar: délelőtt nagyobb valószínűséggel az északi országrészben és a Dunántúlon, majd délutántól már a középső országészben is. Legkisebb eséllyel a Tiszántúl déli felén fordulhatnak elő zivatarok a mai nap folyamán. Este dél, délnyugat felől egy kiterjedtebb zivataros tömb éri el hazánkat és halad az éjszaka során kelet, északkelet felé. A zivatarokat erős vagy viharos széllökés (általában 50-80 km/óra), jégeső (néhol akár 2 centiméternél nagyobb jégátmérő) kísérheti. Legjellemzőbb azonban (főleg szombaton) a felhőszakadás lesz, néhol 50 millimétert meghaladó csapadék is lezúdulhat rövid idő alatt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hazánk teljes területére elsőfokú riasztást adott ki zivatarok kialakulásának veszélye miatt szombatra vonatkozóan. Emellett elsőfokú riasztás érvényes szombaton felhőszakadás lehetősége miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyékben.

Másodfokú figyelmeztetést adott ki az OMSZ felhőszakadás lehetősége miatt Budapestre és az északi területekre: Pest, Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Komárom-Esztergom, Fejér, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékre.

Szombaton főként délnyugaton lehet 25 fok körüli napi középérték. Öt délnyugati megyében érvényes elsőfokú figyelmeztetés a hőség miatt.

Vasárnap délelőtt átmeneti szünet ígérkezik a villámtevékenységben, majd a délután folyamán ismét több helyen pattanhatnak ki zivatarok. Az ország teljes területén elsőfokú figyelmeztetés van érvényben zivatarok, valamint felhőszakadás kialakulásának lehetősége miatt. Emellett három északkeleti megye kivételével hazánk teljes területén hőségre is figyelmeztetnek: vasárnap már az ország nagyobb részén közelíti, vagy kissé meg is haladja a napi átlag a 25 fokot.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Pár fokos lehűlést hoz a hidegfront. A kánikula átmenetileg mérséklődik. A parlagfű szezon kezdetét vette.
A légnyomás tovább csökken.