Riasztás érvényes ónos eső veszélye miatt

2020. január. 09 10:40

A fővárosban, valamint a Duna vonalától keletre kilenc megyében (mindössze Csongrád megye kivételével) elsőfokú riasztás érvényes kis mennyiségű ónos eső veszélye miatt.

Csütörtökön napközben újabb csapadékhullám érkezik észak, északnyugat felől, amelyből az esti órákig főként az ország északkeleti harmadán kis mennyiségű (általában 1-2 milliméter alatti mennyiség) vegyes halmazállapotú csapadék valószínű jellemzően ónos eső, fagyott eső formájában.

Éjszaka és pénteken a köddel, rétegfelhőzettel borított területeken előfordulhat ónos szitálás (jellemzően 0,1 milliméter alatti mennyiség; esetleg néhány tized milliméter).

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú riasztást adott ki ónos eső veszélye miatt a csütörtöki napra vonatkozóan Budapestre, valamint Pest, Bács-Kiskun, Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Békés és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék járásaira.

Péntekre virradó éjszaka elsősorban az északi megyékben, illetve a Duna vonalában párássá, ködössé válik a levegő. A köd (illetve a megemelkedéséből kialakuló rétegfelhőzet) akár nagyobb területen tarthatja makacsul magát. Tartós, sűrű köd kialakulásának veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes Budapesten, valamint tizenegy megyében a pénteki nap folyamán.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.