Sorban dőlnek a hőmérsékleti rekordok az enyhe időben

2018. október. 28 10:32

A Földközi-tenger térségéből rendkívül enyhe léghullámok áramlanak fölénk, ennek köszönhetően az elmúlt 24 órában két hőmérsékleti rekord is megdőlt.

A hét közepén még sarkvidéki levegő árasztotta el térségünket, szombaton délután pedig az előzetes várakozásoknak megfelelően már országos melegrekord dőlt meg hazánkban.

Hazánk déli megyéiben szombaton több helyen is 25 fok fölé emelkedett a hőmérséklet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat hivatalos mérései szerint a legmelegebb a Csongrád megyei Kübekházán volt, ahol 27,3 fokig emelkedett a hőmérséklet délután. Az október 27-ére vonatkozó abszolút maximum rekordját eddig Balatonfenyves tartotta, ahol 1952-ben 26,0 fok volt a legmelegebb órában.

Nem kellett sokat várni az újabb rekordra. Kelebián vasárnap reggelre mindössze 16,6 °C-ig hűlt le a levegő.
Ezen a napon soha nem mértek még ilyen magas minimum-hőmérsékletet. Az eddigi csúcsot Zalaegerszeg tartotta, ahol 1923-ban 15,7 °C-ot regisztráltak.

Kép forrása: https://www.facebook.com/orszagosmeteorologiaiszolgalat/

A rekordot döntő hőmérsékleti értékek augusztus végén jellemzőek hazánkban, időjárásunk láthatóan még a késő nyarat idézi.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Fronthatásra nem kell számítani. Holnap érkezik a következő front. A parlagfűre érzékenyek számíthatnak az allergiás tünetek megjelenésére, tapasztalhatnak orr- és szájnyálkahártya viszketést, orrfolyást, tüsszögést, szemviszketést.

A légnyomás emelkedik.