Szélvihar, zivatarok kísérik a hidegfrontot, figyelmeztetés érvényes

2020. május. 23 11:51

Jelenleg melegfront felhőzete takarja az égboltot, késő este azonban megérkezik a ciklon hidegfronti szakasza, melyet viharos széllökések, zivatarok kísérnek.

Az esti órákig kritériumokat érintő veszélyes időjárási jelenség nem várható.

Estétől egy északnyugat felől érkező hidegfront hatására a Dunántúlon egyre többfelé várhatók zivatarok, nagyobb eséllyel az Észak-Dunántúlon hevesebb zivatar is kialakulhat. A zivatarokat, heves zivatarokat viharos szél (60-90 km/órát meghaladó széllökések, Észak-Dunántúlon akár 95 km/óra feletti széllökések), egy-egy helyen felhőszakadás (20-30 milliméter), és kisebb méretű jég (1-2 centiméter átmérővel) kísérheti.

Vasárnap elsősorban a déli országrészben, északkeleten, illetve keleten alakulhatnak ki további zivatarok. Ezekhez a zivatarokhoz leginkább viharos szél (60-80 km/óra), apró szemű jég (1 centiméter átmérő alatti) társulhat.

A front mögött késő estétől az Észak-Dunántúlon, vasárnap a Dunántúl más részein is nagyobb területen zivatartól függetlenül is viharossá fokozódik az északnyugati szél. A legerősebb lökések általában 60-75 km/óra, a Dunántúli-középhegység és Sopron térségében az éjszakai és délelőtti órákban azonban egy-egy 80-85 km/óra körüli széllökés is előfordulhat. Késő délutántól csillapodik a szél.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki szombatra Győr-Moson-Sopron megyére, zivatar kialakulásának veszélye miatt. Elsőfokú figyelmeztetés érvényes, ugyancsak zivatarok veszélye miatt a fővárosban, valamint nyolc megyében. Felhőszakadás miatt Győr-Moson-Sopron és Vas megyékben érvényes elsőfokú figyelmeztetés. Északnyugaton négy megyében viharos szélre figyelmeztetnek szombaton.

Vasárnap éjszakától kezdődően a déli, illetve a keleti területeken érvényes elsőfokú figyelmeztetés zivatarok veszélye miatt, viharos szélre pedig a fővárosban, Pest és Bács-Kiskun megyében, valamint a teljes Dunántúlon érvényes elsőfokú figyelmeztetés.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Aluszėkonysãg, koncentrációs problémák és reakció idő növekedés előfordulhat. Migrénes, görcsös fejfájás is kialakulhat.
Az elkövetkező napokban a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja országosan a közepes-magas tartományban alakul.
A légnyomás alig változik.