Térképeken, hogyan árasztja el a hideg levegő hazánkat

2023. március. 24 15:53

Sarkvidéki eredetű, hideg levegő éri el hazánkat a jövő hét elején, vasárnap késő estétől veszi kezdetét a markáns időjárás-változás.

A hétvégén hidegfront hoz változékonyabb időt záporokkal, esővel és pár fokos lehűléssel, a markáns változás azonban vasárnap késő este veszi kezdetét: sarkvidéki eredetű, hideg légtömeg éri el hazánkat. Megnő a csapadékhajlam, hétfőn jelentős mennyiség is összejöhet, nagy területen enyhülhet az aszály. Hétfőn, a nap második felétől és kedden esély nyílik a halmazállapot-váltásra: hózáporok is kialakulhatnak.

A változás azonban erős, viharos széllel érkezik: a csapadék átvonulását követően nyugat felől egyre nagyobb területen megerősödik, viharossá fokozódik a szél. Hétfőn a Dunántúl északi részein erősen viharos lökések is felléphetnek és még kedden is nagy területen lesz erős, helyenként viharos a szél. Lesznek olyan területek, melyek kimaradnak a jelentősebb esőből, így ismét kialakulhatnak lokális porviharok.

Jelentősen visszaesik a hőmérséklet, kedden már országszerte 10 fok alatt marad a maximum. Kedd és szerda hajnalban a szélcsendes tájakon fagyni fog, az ébredő természetet tehát komolyan veszélyezteti az előttünk álló lehűlés.

Csütörtöktől gyors enyhülés kezdődik, kijut tehát a hőmérsékleti hullámvasútból a jövő héten is.

Az alábbi térképeken a megszokott hőmérsékleti értékektől való eltérést láthatjuk a légkör magasabb rétegében.

Vasárnap, 14 óra körül

Hétfő, 14 óra körül

Kedd, reggel 8 óra körül

Kedd, 14 óra körül

Szerda, éjjel 2 körül

Szerda, 14 óra körül

Csütörtök, 14 óra körül

Péntek, 14 óra körül

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás