Több megyében viharos széllökésekre figyelmeztetnek

2021. március. 22 9:26

Egyre nagyobb területen, a Dunántúlon és északkeleten viharossá fokozódik a szél, azonban országszerte erős szélre számíthatunk ma. A középső területeken hózápor, havas eső is kialakulhat.

A következő órákban a délkelet felé forduló frontfelhőzetből elsősorban az Alföldön még számítani gyenge hóesésre, de legfeljebb átmeneti vékony hóréteg (lepel – 1 centiméter) alakulhat ki néhány helyen. A déli óráktól ismét lehet számítani vegyes halmazállapotú záporos csapadékra (jellemzően hózáporra, hódarazáporra, havas eső záporra). A lehulló hóréteg általában lepel, lepel – 1 centiméter körül alakulhat, legfeljebb lokálisan lehet kis eséllyel ennél több.

Az északi szelet a Dunántúlon már délelőtt egyre nagyobb területen kísérhetik viharos lökések (Alpokalja, Nyugat-Dunántúl). Délután már az északkeleti vidékeken (kiemelten a Zemplén, Bodrogköz térségében) is kialakulhat egy-egy viharos lökés. A legerősebb széllökések 60-75 km/óra között várhatók, estére csendesedik a szél.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki viharos erősségű széllökések miatt Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém, Zala, Somogy, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékre, hétfőre vonatkozóan.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.