Viharos széllel érkezik a hidegfront, figyelmeztetés érvényes

2023. január. 30 11:12

Az esti óráktól kezdődően a Dunántúl északi felén viharos lökések kísérhetik az északnyugati szelet egy hidegfrontnak köszönhetően.

Ma este hidegfront érkezik, melynek hatására a Kisalföldön, majd később a Dunántúli-középhegység magasabb térszínein az északnyugati szelet kísérő legerősebb lökések várhatóan 70 km/óra körül alakulnak.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki a viharossá fokozódó szél miatt Győr-Moson-Sopron megyére, a hétfői napra vonatkozóan.

A hétfő esti hózáporokból Szabolcs megyében lepel és hozzávetőleg 1 centiméter közötti hó összegyűlhet, emellett az Északi-középhegység valamint a Dunazug-hegység magasabb pontjain is kialakulhat ~1-2 centiméteres friss hóréteg. A késő esti órákban a Dél-Dunántúl egyes részein, az éjszaka második felében Szabolcsban halmazállapotot válthat a csapadék, ezeken a területeken átmeneti ónos eső kialakulhat.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Kedden napközben a Dunántúl északi felén az északnyugati szelet nagy területen kísérhetik 70 km/óra körüli, a Dunántúli-középhegység magasabb részein 80 km/órát elérő széllökések. Késő délutántól fokozatosan veszít erejéből a szél.

Elsőfokú figyelmeztetés érvényes viharos erősségű széllökések miatt Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megyékben kedden.

Kedden napközben a Dunántúlon kialakuló záporok, hózáporok kis eséllyel bedörrenhetnek.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.