Viharos szélre figyelmeztetnek északon

2019. március. 10 9:20

Vasárnap az északi megyékben kell viharos erősségű széllökésre számítani, az este érkező hidegfront pedig hétfőre már az ország nagy részén okoz erős szelet, olykor szélvihart.

A vasárnap délelőtt folyamán délnyugat felől nagy területen megerősödik a délnyugati szél (50-65 km/óra). Vasárnap késő estétől pedig egy újabb hidegfront nyomán ismételten kezd egyre nagyobb térségben viharossá (70-90 km/óra) fokozódni a szél.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki a viharos erősségű széllökések miatt vasárnapra vonatkozóan Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád megyékre és Budapestre.

Hétfőn már az ország nagy részén érvényes figyelmeztetés: Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Veszprém, megyékre és Budapestre adott ki elsőfokú figyelmeztetést az OMSZ, ugyancsak a viharos erősségű széllökések miatt.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az esti órákban észak felől egy hidegfront érte el hazánkat, minek hatására lehűl az idő. A front az érzékenyebbeknél fáradtság és tompaság érzést okozhat. Görcsös, migrénes fejfájás is előfordulhat. A megerősödő szél jelentősen csökkenti a hőérzetet. A tiszafafélék, a juhar, valamint a nyár pollenkoncentrációja többfelé elérheti a magas szintet.
A légnyomás csökken, majd emelkedni kezd.