Zivatarokra figyelmeztetnek az északi országrészben

2019. augusztus. 23 11:42

Ma és holnap is az ország délkeleti sarkában lesz a legmelegebb. Pénteken északon, szombat éjjeltől nyugaton alkalmasak a feltételek zivatarok kialakulásához.

Az északi országrészben illetve a Dunántúl északi felében péntek estig előfordulhat helyenként zivatar, amelyet átmeneti szélerősödés (45-60 km/óra), intenzív csapadékhullás (10-20 milliméter) és jégeső kísérhet. Éjjel a nyugati megyékben, illetve a délebbi tájainkon várható további zápor, zivatar kialakulása a már említett kísérőjelenségekkel.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú riasztást adott ki zivatarok veszélye miatt a pénteki napra vonatkozóan Zala, Veszprém, Vas és Győr-Moson-Sopron megyékre. Továbbá elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatarok kialakulásának lehetősége miatt Budapesten, valamint Pest, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben.

A napi középhőmérséklet délkeleten 25 fok körül alakulhat. Csongrád és Békés megyékben elsőfokú figyelmeztetés van érvényben hőség miatt.

Szombaton főként nyugaton szórványosan várható zivatarok kipattanása. A zivatarokat holnap is átmeneti szélerősödés (45-60 km/óra), intenzív csapadékhullás (10-20 milliméter) és jégeső kísérheti. Hét nyugati megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatarok kialakulásának veszélye miatt.

A napi középhőmérséklet délkeleten 25 fok körül alakulhat. Csongrád és Békés megyékben elsőfokú figyelmeztetés van érvényben hőség miatt a szombati napra vonatkozóan is.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.