Zivatart és szélvihart is hozhat a hidegfront, figyelmeztetés érvényes

2022. január. 19 11:54

Hidegfront érkezik csütörtökön, a déli órákban. Megerősödik, több helyen viharossá fokozódik a szél és az északnyugati tájakon zivatar is lehet.

Reggelig az alkalmazott kritériumoknak megfelelő veszélyes időjárási jelenség nem várható. Csütörtökön viszont a késő délelőtti, déli órákban északnyugat, észak felől markáns hidegfront érkezik, amely viszonylag gyorsan át is vonul az országon.

A front mentén elsősorban az északi, északnyugati megyékben átmenetileg nagyobb területen is viharossá fokozódhat az északnyugati, nyugati szél. A legerősebb lökések általában 60-75 km/óra között alakulhatnak, de a fronthoz kötődő záporok környezetében esetleg a 75-80 km/órát is meghaladhatják. Estefelé a szél veszíteni kezd erejéből.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki viharos erősségű széllökések veszélye miatt Budapestre és Pest megyére, továbbá Veszprém, Fejér és Nógrád megyékre, a csütörtöki napra vonatkozóan.

A fronthoz kapcsolódóan egy gyorsan mozgó záporos csapadékzóna éri el az Észak-Dunántúlt, amely délkelet felé halad. Amellett, hogy a csapadék halmazállapota egyre nagyobb eséllyel lehet szilárd (hó) a rendszer mentén, az északnyugati tájakon zivatar kialakulásához is kedvezőek lehetnek a feltételek.

Elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatar veszélye miatt Vas, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyékben csütörtökön.

Az északkeleti vidékeken (elsősorban Borsod, Szabolcs határhoz közeli részein) már a kezdeti időszakban, csütörtök délelőtt is a havazás, havas eső lesz a jellemzőbb: arrafelé általában lepel – 4 centiméternyi friss hótakaró alakulhat ki holnap éjfélig (egy-két helyen esetleg ennél vastagabb is lehet). Másutt inkább csak lokálisan alakulhat ki a délutáni, esti hózáporokból hóréteg (általában lepel – 2 centiméter, kis eséllyel ezt meghaladó – estig inkább csak átmeneti jelleggel).

A holnap reggeli, délelőtti órákban a délnyugati tájakon átmeneti, gyenge ónos eső nem zárható ki az érkező hidegfront előtt.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás