Tizenhárom megyében figyelmeztetés érvényes a zivatarok miatt

2020. május. 02 11:20

Továbbra is labilis állapotú levegő érkezik hazánk fölé, emiatt szombat délután és vasárnap az ország több pontján számíthatunk záporok, zivatarok kialakulására.

Szombat délután a Dunától keletre nagyobb, az Alpokalján kisebb számban alakulhatnak ki zivatarok, amelyek az esti órákban kelet felé helyeződnek, illetve várhatóan meg is szűnnek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a zivatarok kialakulásának veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetést adott ki Zala, Somogy, Vas, Bács-Kiskun, Pest, Nógrád, Csongrád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyére, szombatra vonatkozóan. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Késő este nyugat felől egy újabb hidegfront érkezik, amely éjjel az Alpokalján és a délnyugati megyékben okozhat zivatarokat. Vasárnap ismét délután pattanhatnak ki újabb zivatarok, erre legnagyobb esély az ország északkeleti harmadán van, de az Észak-Dunántúlon sem zárhatók ki teljesen. A zivatarokat átmenetileg erős (50-65 km/óra), éjszaka és holnap akár viharos (70-80 km/óra) szél, kisebb szemű jégeső, illetve intenzív csapadék kísérheti. Vasárnap a délelőtti, kora délutáni órákban a Dunántúlon nagy területen megerősödő északnyugati szelet néhol viharos közeli (60 km/óra) lökések is kísérhetik.

Vas, Zala, Veszprém, Somogy, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében érvényes figyelmeztetés vasárnap, a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Csűrötökön érkezik a következő ciklon. Addig frontmentes időre van kilátás.

A légnyomás csökken.