Zivatarra figyelmeztetnek az ország nagyobb részén

2020. május. 24 10:52

Kelet felé halad a hidegfront csapadékrendszere, mely délutánra elhagyja hazánkat. Ezt követően főként a Tisza mentén alakulhatnak ki záporok, kisebb eséllyel zivatar.

Ma az északnyugati szelet a délutáni órákig viharos lökések kísérik (60-70 km/óra). Főként a Dunántúlon és a Dunakanyarnál, a Dunántúli-középhegység, és a budai hegyek térségében lehetnek az erősebb lökések. Késő délutántól csillapodik a szél.

Vasárnap délután legnagyobb valószínűséggel és legnagyobb számban keleten (nagyjából a Tisza vonalában egy konvergenciavonal mentén) alakulhat ki zivatar, de kisebb eséllyel másutt is lehet (északon, északnyugaton, legkisebb eséllyel a délnyugati országrészben).

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatarok kialakulásának veszélye miatt vasárnapra vonatkozóan a fővárosra és tizenhárom megyére. Viharos erősségű széllökések miatt elsőfokú riasztás van érvényben Budapesten, valamint Pest, Fejér és Komárom-Esztergom megyékben.

Hétfőn gyakorlatilag bárhol kialakulhatnak zivatarok. Kísérőjelentségként viharos szél (60-70 km/óra) és apró szemű jég (1 centiméternél kisebb átmérővel) társulhat a zivatarokhoz. A teljes országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatarok kialakulásának lehetősége miatt hétfőn.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Melegfront

A magasban zajló melegedés miatt ingerlékenység, alvászavar, zajérzékenység, fejfájás kialakulhat.
A megerősödő szél csökkenti a hőérzetet.
A légnyomás csökken.