Hőségre és zivatar veszélyére figyelmeztetnek

2020. július. 30 12:31

A fővárosban és környékén, valamint további kilenc megyében hőségre készülhetünk. Délkeleten lesz ma a legmelegebb, itt a napi középhőmérséklet a 27 fokot is meghaladhatja.

A délelőtti órákban az északkeleti megyékben, majd délutántól a délkeleti, déli tájakon mutatkozik jobb esély néhol zivatar kialakulására. A déli területeken esetlegesen kialakuló zivatarokat akár felhőszakadás (rövid idő alatt 20-30 milliméter csapadék) is kísérheti, de kis eséllyel jégeső és 60-70 km/óra feletti szél is társulhat a zivatarokhoz.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar kialakulásának veszélye miatt Baranya, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékre, a csütörtöki napra vonatkozóan.

A déli és a középső tájakon a középhőmérséklet jellemezően meghaladja a legtöbb helyen a 25, néhol a 27 fokot is.

Hőség miatt másodfokú figyelmeztetés érvényes Csongrád-Csanád megyében csütörtökön. Itt a napi középhőmérséklet 27 °C felett valószínű. Elsőfokú figyelmeztetés érvényes hőség miatt Budapesten és Pest megyében, valamint Somogy, Baranya, Tolna, Fejér, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés és Hajdú-Bihar megyékben.

Az éjszaka második felében, a hajnali órákban a Dél-Alföldön van esély zivatarok létrejöttére, míg holnap napközben erre a délnyugati határsávon lesznek kedvezőek a feltételek. Ezeket a zivatarokat elsősorban szintén intenzív csapadékhullás kísérheti.

Zivatarok veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes pénteken Zala, Somogy, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyékben. Hőségre Békés, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyékben figyelmeztetnek.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Nem kell pár napig újabb fronthatástól tartani. Sok lesz a napsütés. Az Uv sugárzás könnyen okozhat napégést.

A légnyomás emelkedik.