Ónos esőre figyelmeztetnek északon

2021. január. 28 11:35

Nyugat felől melegfront csapadékzónája éri el hazánkat csütörtök este, egyre nagyobb területen ered el az eső. Keleten havazás is lehet, míg északon, az átmeneti zónában ónos esőre készülhetünk.

Csütörtök este nyugat felől egy melegfronti csapadékzóna érkezik, a Dunántúlon jellemzően eső, de a Bakonyban és a Dunazug-hegységben eleinte havazás, illetve tapadó hó várható. A Budapest-Szeged vonaltól északkeletre kezdetben hó lesz a csapadék típusa, majd délnyugat felől egyre többfelé esőre vált a halmazállapot. Általában lepel és 1, 2 centiméter közötti olvadozó, tapadó hó hullhat péntek reggelig, de az északkeleti területeken helyenként ennél több, 3-5 centiméteres hóréteg is kialakulhat. A Budai-hegységben és az Északi-középhegység nyugati felén átmenetileg gyenge ónos eső előfordulhat. Pénteken a nap második felében újabb csapadékzóna érkezik, melyből már csak az északi határszélen hullhat kevés hó (lepel – 1, 2 centiméter), másutt folyékony lesz a halmazállapot.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki ónos eső miatt Nógrád megyére csütörtökre és péntekre vonatkozóan. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás