Érkezik a ciklon: ónos esőre, havazásra, hófúvásra figyelmeztetnek

2021. január. 30 10:56

Az éjszakai órákban mediterrán ciklon éri el hazánkat, amelynek hatására sokfelé várható csapadék. Nyugaton és északon havazás, délen inkább ónos eső, eső várható.

Szombaton délelőtt északkeleten a ködfoltok megszűnnek, mindenütt javulnak a látási viszonyok. Ma napközben az északi, északkeleti országrészben időnként viharossá fokozódik a nyugatias (nyugati, délnyugati) irányú szél. A legerősebb lökések általában 60-65 kilométer/óra között alakulhatnak. Este északira fordul a szél, és ezzel együtt veszít is az erejéből. Szombaton délután az észak felől érkező csapadékzónából eleinte eső és zápor várható, majd az esti óráktól fokozatosan megjelenik a vegyes és szilárd halmazállapot is (havas eső, havazás). A halmazállapot váltása a csapadékkal együtt egyre inkább dél felé húzódik (azonban időnként, helyenként lehetnek kisebb “visszahullámzások” a hó-eső határában). A hajnali, reggeli órákban délen, délkeleten átmenetileg ónos esőre is van kilátás (teljesen az esti órákban sem zárható ki ott időszakos lefagyás). A lehulló hó mennyisége zömében lepel-5 centiméter között alakul. A legkevesebb az északkeleti és délkeleti területeken várható, míg a Dunántúl déli, délnyugati részein lehet a legtöbb. A zalai, somogyi területeken akár 10 centiméter-t megközelítő vizes, tapadó hó is hullhat. A Bakonyban azonban a vasárnap délután megerősödő északkeleti szél hófúvást okozhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki havazás miatt Somogy és Zala megyére, hófúvás kialakulása miatt Veszprém, ónos eső veszélye miatt Csongrád-Csanád és Békés megyére, vasárnapra vonatkozóan. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Kedden érkezik a következő front. Addig nem kell fronthatásra számítani.
A sok eső és a lehűlés miatt jelentősen csökkent a pollenszórás.

A légnyomás csökken.