Nagy esőre és zivatarokra figyelmeztetnek

2021. május. 19 10:53

Délnyugat felől újabb csapadékzóna éri el hazánkat, egyre nagyobb területen elered az eső, zivatarok is érkezhetnek. A déli megyékben helyenként akár 30 millimétert meghaladó csapadék is lehullhat.

Szerdán a napi csapadék mennyisége területi átlagban, a délnyugati megyékben 20 milliméter felett, a Dráva mentén néhol 30 milliméter felett alakulhat. A délnyugati megyékben kisebb körzetekben akár 30 millimétert jóval meghaladó csapadékösszeg is összegyűlhet éjfélig.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki nagy mennyiségű eső miatt Zala, Somogy, Tolna, Baranya és Bács-Kiskun megyékre szerdán.

Ma napközben elsősorban az Északi-középhegység térségében, a Dunakanyar területén és az Alföld keleti részén fordulhat elő zivatar, amelyek estére lecsengenek. Az intenzív gócokat szélerősödés, rövid idő alatt lehulló nagy mennyiségű csapadék (15-20 milliméter), illetve aprószemű jégeső kísérheti.

Zivatar miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes szerdán Budapesten és Pest megyében, továbbá Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékre.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Csütörtökön egyre inkább délkeletre helyeződik át a hangsúly, ekkor leginkább az Alföld keleti, délkeleti tájaira összpontosul a jelentős csapadék, ami általában 20 milliméter felett, néhol 30 milliméter felett várható.

Elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat nagy eső miatt Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés megyékre csütörtökön.

A Duna-Tisza-közén húzódó konvergencia mentén alakulnak ki elsősorban zivatarok holnap. Keleten, délkeleten is előfordulhatnak zivatarok, legkisebb eséllyel és számmal az északkeleti határ közelében számíthatunk rájuk. Az intenzív gócokat szélerősödés, rövid idő alatt lehulló nagy mennyiségű csapadék (15-20 milliméter), illetve aprószemű jégeső kísérheti.

Zivatar veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes csütörtökön Budapesten és Pest megyében, továbbá Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékre.

Csütörtök napközben a Dunántúlon az északnyugati, keleten az északkeleti szél időnként viharossá fokozódhat (60-65 km/óra).

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Nem kell pár napig újabb fronthatástól tartani. Sok lesz a napsütés. Az Uv sugárzás könnyen okozhat napégést.

A légnyomás emelkedik.