A legmagasabb fokú figyelmeztetés érvényes az ónos eső miatt

2021. december. 26 10:57

Vasárnap és hétfőn újabb csapadékhullámok vonulnak át hazánk felett. Nagyrészt ónos eső, kisebb területen hó formájában hull a csapadék.

Vasárnap a délutáni óráktól késő estig átmenetileg gyengül, több helyen megszűnik a vegyes halmazállapotú csapadék. Késő estétől dél, délnyugat felől újabb csapadékrendszer érkezik, amely hétfőn elsősorban az ország délkeleti felét/harmadát érintheti. Vasárnap délutánig a déli országrészben váltakozó intenzitású ónos esőre lehet számítani. A déli megyékben több milliméter (legnagyobb eséllyel a Dél-Alföldön 5 millimétert meghaladó mennyiségű) ónos eső is hullhat. A délutáni órákra átmenetileg csendesedik a csapadék. Az Országos Meteorológiai Szolgálat harmadfokú figyelmeztetés adott ki vasárnapra az ónos eső veszélye miatt Tolna, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés megyére. Jász-Nagykun-Szolnok és Baranya megyében másodfokú, Zala, Somogy, Fejér, Pest, Heves, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes az ónos eső miatt. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

A Dunántúlon nyugat felől és az Alföld középső részein egyre többfelé havazás válthatja fel az ónos esőt. Jellemzően lepel-4 centiméter, lokálisan akár 4 centimétert is meghaladó hóréteg alakulhat ki a kora délutáni órákig.

Az éjjel érkező csapadékzóna hétfőn fokozatosan észak, északkelet felé haladva újabb több milliméter ónos esőt okozhat a Dél-Dunántúlon és az Alföld déli, délkeleti felén. Az estétől érkező újabb csapadékzóna északi, északnyugati részén ismét előfordulhat havazás, amely az ónos esőt, esőt, fagyott esőt, havas esőt váltja fel. Erre előbb a Dél-Dunántúlon, majd a Duna-Tisza közén végül az Alföld keleti, északkeleti részén van számottevő esély. A várható friss hó általában lepel – 5 centiméter közé becsülhető, de lokálisan ennél több is hullhat. Hétfőn az ónos eső veszélye miatt Csongrád-Csanád és Békés megyében harmadfokú figyelmeztetés érvényes. Jász-Nagykun-Szolnok, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Baranya megyében másodfokú, Somogy, Tolna, Pest, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes az ónos eső miatt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Nem kell pár napig újabb fronthatástól tartani. Sok lesz a napsütés. Az Uv sugárzás könnyen okozhat napégést.

A légnyomás emelkedik.