A hőség mellet zivatarokra és felhőszakadásra figyelmeztetnek

2022. július. 04 11:33

Hétfő este északnyugat felől hidegfront éri el hazánkat, amelynek hatására a Dunántúl nagy részén megszűnik a hőség és többfelé számíthatunk záporok, zivatarok kialakulására.

Hétfőn napközben egy közeledő hidegfronthoz kapcsolódóan a Kisalföldön és az Alpokalján nyugat felől néhány zivatar kialakulhat. A front érkezésévél a késő esti, éjféli óráktól legnagyobb valószínűséggel a Dunántúlon, kisebb eséllyel az Északi-középhegységben is már nagyobb területen és nagyobb számban van esély zivatarok előfordulására. A legerősebb cellákat viharos (60-70 km/óra) széllökés, illetve jégeső (1-2 centiméteres átmérő) kísérheti. Zivatarok kialakulásának veszélye miatt hétfőn elsőfokú figyelmeztetés érvényes Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Somogy és Veszprém megyében.

Hétfőn az ország nagyobb részén 26-29 fok körüli napi középhőmérséklet várható. Az Országos Meteorológiai Szolgálat harmad, azaz a legmagasabb fokú figyelmeztetést adta ki a rendkívüli hőség miatt Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyére. Fejér, Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Pest, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár megyében másodfokú, míg Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Zala, Veszprém, Nógrád és Somogy megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes a hőség miatt.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Kedden napközben is instabil marad a légkör, a Dunántúl mellett ekkor már az Északi-középhegységben, majd délután, este az Alföldön is kialakulhatnak zivatarok. A legintenzívebb cellákat felhőszakadás (rövid idő alatt akár 25-35 milliméter csapadék, főként a Dunántúlon), jégeső (1-3 centiméteres átmerővel) és viharos (60-80 km/óra, az Alföldön esetleg 90 km/óra) széllökés is kísérheti. A légkör várhatóan késő este is aktív maradhat. Kedden országszerte figyelmeztetés érvényes a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt. Felhőszakadásra Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém, Baranya, Tolna és Somogy megyében figyelmeztetnek.

Kedden már nagyobb területen mérséklődik a hőség, de az Alföld déli, délkeleti területein 27-29 fok körül maradhat a napi középhőmérséklet. Kedden a legmagasabb fokú figyelmeztetés érvényes a hőség miatt Békés megyében. Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megyében másodfokú, Baranya, Tolna, Fejér, Pest, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Mediterrán okoz változékony időjárást és kellemetlen tüneteket. Időnként megerősödik a szél, ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomás csökken.