Viharos széllökésekre és zivatarok veszélyére figyelmeztetnek

2022. július. 08 9:19

Pénteken a Dunántúl nagy részén megerősödik, több helyen viharossá fokozódik a szél. Elszórtan zivatarok alakulhatnak ki, elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

Péntek napközben előbb a középső országrészben, elsősorban a Duna vonalának tágabb térségben, valamint az Északi-középhegység nyugati felében majd késő délután, este már az Alföldön alakulhatnak ki zivatarok, melyeket intenzív csapadékhullás, átmeneti szélerősödés kísérhet. A zivatartevékenység várhatóan a péntek esti, késő esti órákban is kitart.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt Budapestre és Pest megyére, továbbá Bács-Kiskun, Baranya, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád és Tolna megyékre, a pénteki napra vonatkozóan.

Pénteken napközben a Dunántúl nyugati felén (Alpokalja, Kisalföld, Bakony térsége) viharossá fokozódik az északi, északnyugati irányú szél, a legerősebb lökések elérhetik a 65-75 km/órát. Az esti órákra némileg veszít erejéből a légmozgás, de erős lökések továbbra is előfordulhatnak.

Elsőfokú figyelmeztetés érvényes viharos erősségű széllökések miatt Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém és Zala megyékben pénteken.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Mediterrán okoz változékony időjárást és kellemetlen tüneteket. Időnként megerősödik a szél, ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomás csökken.