Mutatjuk, kontinensünk mely részeit érinti a következő hőhullám

2022. július. 15 17:13

A nyár első felében hőhullámok sora sújtotta kontinensünket. Az előrejelzések azt mutatják, hogy a következő tíz napban sem számíthatunk jelentősebb változásra.

A pénteken átvonult hidegfront Európa nagy részére átmenetileg felfrissülést hozott, a forró légtömeg a Földközi-tenger medencéjébe szorult vissza. Az Ibériai-félszigeten azonban továbbra is előfordul 40 fok körüli csúcshőmérséklet.

Hétfőre a Brit-szigetek térségében található anticiklon kelet felé mozdul el, ezzel pedig Afrika irányából rendkívül meleg levegő áramlik Nyugat-Európa irányába. Várhatóan több helyen új hőmérsékleti rekordok születnek, hiszen Franciaország nyugati felén és Angliában az átlagosnál 12-14 fokkal melegebb idő várható, amely arrafelé 35-42 fokos csúcshőmérsékletet fog jelenteni. Közép-Európa keleti felén és Kelet-Európában ugyanakkor még az átlagos körüli vagy kevéssel az alatti hőmérsékletre lehet számítani.

A jövő hét közepére a Skandináv-félsziget és a Balkán-félsziget közötti tengellyel egy hosszan elnyúló anticiklon épül ki, amely már egészen Norvégia északi részéig meleg levegőt szállít. Térségünkbe is megérkezik a hőség, már 32-37 fokos csúcshőmérséklet várható. Nyugat-Európában pedig kissé mérséklődik a rendkívüli kánikula, de még arrafelé is az átlagosnál melegebb marad az idő.

A hőség jelentősebb mérséklődésére előreláthatólag egészen a jövő hét végéig, azaz július 24-ig kell várnunk, amikor Északnyugat-Európa irányából hűvösebb légtömegek érkeznek Közép-Európa irányába, mérsékelve a forróságot.

térképek forrása: wxcharts.com

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sem kell fronthatástól tartani. Sok lesz a napsütés, ezért a déli órákban a szabadban érdemes fényvédő krémet használni.

A légnyomás nem változik.