Tíz megyében a legmagasabb fokú figyelmeztetés érvényes a hőség miatt

2022. július. 23 10:49

A vasárnap délután érkező hidegfront előtt még országszerte nagyon meleg lesz. Nagy területen a középhőmérséklet 30 fok körül alakul.

Szombaton tetőzik a hőség, a nyugati és az északi tájakon 28, másutt 30 fok körül alakul a napi átlaghőmérséklet. Hazánk teljes területén legalább másodfokú figyelmeztetés érvényes hőség miatt szombaton. A legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetés érvényes szombaton hőség miatt Budapesten és Pest megyében, továbbá Bács-Kiskun, Baranya, Békés, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom és Tolna megyékben.

Szombaton – jelentős bizonytalanság mellett – a déli óráktól egyre kedvezőbbek lehetnek a feltételek zivatarok kialakulásához. Az érintett területek a Dunántúl, Pest megye északi részei, illetve az Északi-középhegység térsége lehetnek. Késő délután a Dunántúlon heves zivatarok kialakulására is mutatkozik némi esély, emiatt akár a narancs fokozat is kiadásra kerülhet. A késő esti órákra átmenetileg csökken a zivatarok száma. A zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Somogy, Veszprém, Komárom-Esztergom, Fejér, Pest, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Az éjszaka második felében nyugat felől újabb zivatarok érkezhetnek. Vasárnap napközben elsősorban a déli és keleti tájakon lehetnek kedvezőek a feltételek zivatarok kialakulásához, majd az esti órákra mindenütt fokozatosan lecseng a zivatartevékenység. Zivatarokhoz általában viharos (60-90 km/óra) széllökés, jégeső (1-2 centiméteres jégátmérő), illetve lokálisan intenzív (15-25 milliméter) csapadékhullás társulhat. Vasárnap Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Fejér, Pest és Nógrád megyék kivételével az egész országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatarok veszélye miatt.

Vasárnapra az érkező hidegfront hatására minimálisan mérséklődik a meleg, általában 25, az Alföld déli felén 27 fok körül alakulhat a napi átlaghőmérséklet. Vasárnap Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megyében másodfokú, az ország többi részén elsőfokú figyelmeztetés érvényes a hőség miatt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás