Rendkívüli hőségre és heves zivatarok kialakulására figyelmeztetnek

2022. augusztus. 18 11:29

Pénteken délután egy hidegfront éri el hazánkat, amely heves zivatarokat okozhat, előtte azonban még országszerte hőségre kell számítani.

Csütörtökön a nyugati és az északkeleti megyékben 25 fok felett, másutt az országban 27 fok felett alakul a napi középhőmérséklet.

Csütörtökön az egész országban legalább elsőfokú figyelmeztetés érvényes, Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Somogy, Komárom-Esztergom, Fejér, Tolna, Baranya, Pest, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés és Csongrád-Csanád megyére viszont másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Pénteken egy hidegfront közelíti meg térségünket, amelynek előoldalán a délután folyamán, jelentős bizonytalanság mellett szórványosan már megjelenhetnek heves zivatarcellák, főként a Dunántúlon. A zivatarokhoz lokálisan szélroham (90-110 km/óra), jégeső (2-4 centiméteres jégátmérő) és intenzív csapadékhullás (15-25 milliméter) is társulhat. Ezt követően, este a hidegfront érkezésével a zivatarok várhatóan rendszerbe szerveződnek, így a fent említett kísérőjelenségek a Dunántúlon és az ország középső, észak-déli sávjában már kiterjedtebben is előfordulhatnak. Ennek következtében (alacsony valószínűséggel) a piros riasztási fokozat kiadása sem zárható ki. Az éjszaka folyamán várhatóan egyre inkább a felhőszakadás (25-35 millimétert meghaladó csapadék) lehet a legfőbb veszélyforrás, de lokálisan továbbra is előfordulhat szélvihar és jégeső. Pénteken heves zivatar veszélye miatt másodfokú figyelmeztetés érvényes a Dunántúlon, Bács-Kiskun és Pest megyében. Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Csongrád-Csanád megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes. Felhőszakadás kialakulására Komárom-Esztergom, Fejér, Tolna, Baranya, Pest és Bács-Kiskun megyében figyelmeztetnek.

Pénteken nyugat felől ugyan mérséklődni kezd a hőség, de még továbbra is nagy területen fordulhat elő 27, míg az Alföld délkeleti területein 29 fok körüli napi átlaghőmérséklet. A hőség miatt harmadfokú figyelmeztetés érvényes Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád-Csanád és Békés megyében. Másodfokú figyelmeztetés Pest, Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében van érvényben, elsőfokú figyelmeztetés pedig Veszprém, Somogy, Komárom-Esztergom, Tolna, Baranya, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében érvényes.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Nem kell pár napig újabb fronthatástól tartani. Sok lesz a napsütés. Az Uv sugárzás könnyen okozhat napégést.

A légnyomás emelkedik.