Nagy mennyiségű esőre, holnap viharos szélre és hófúvásra figyelmeztetnek

2022. december. 10 11:09

Igen mozgalmas időjárás érkezik, szombaton hazánk nagy részén újabb, komoly esőzés várható, majd több helyen havazás, erős, viharos szél is fellép vasárnap.

Délnyugat felől újabb csapadékzóna terjed ki hazánk egyre nagyobb részére. Ismét sokfelé kiadós mennyiség várható: az ország nagy részén legalább ~10-20 milliméter csapadék valószínű, de az északnyugati határhoz közel ennél lényegesen kevesebb eshet. A Dunántúl déli, keleti megyéiben, valamint a Dunától keletre viszont vasárnap hajnalig, reggelig nagy területen gyűlhet össze 20 millimétert (sőt, helyenként 30-35 millimétert) meghaladó mennyiség.

Az érkező hideg levegő hatására ma éjfélig az Alpokalján, a Bakonyban, Borsodban, majd vasárnap már másutt is egyre többfelé válthat havazásba az eső, ugyanakkor a váltást követően a legtöbb helyen gyorsan gyengül, szűnik a csapadék. Vastagabb hótakaró kialakulására főként az Alpokalja, a Dunántúli- valamint az Északi-középhegység magasabb részein lehet számítani, az említett térségekben a létrejövő hótakaró akár a 10-15 centimétert is meghaladhatja (300-400 méter felett gyorsan növekedhet a hótakaró vastagsága).

A ciklon összefüggő csapadékzónájából síkvidéken leginkább a nyugati, valamint az északkeleti tájakon van esély lepel és 6 centiméter közötti (többnyire olvadozó) hóréteg kialakulására – ezt követően holnap este, késő este megközelítőleg az Ózd-Békéscsaba vonal mentén kialakuló intenzívebb hózáporokból szintén lejöhet lepel és 5 centiméter közötti (kisebb körzetekben ezt meghaladó) hóréteg.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki jelentős mennyiségű eső miatt hazánk északnyugati harmadát kivéve minden megyére szombaton.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Szombat este, éjszaka az Észak-Dunántúlon, illetve a Bodrogköz térségében viharossá fokozódik az északnyugati, északi szél, a legerősebb széllökések vasárnap meghaladhatják a 70-75 km/órát is. Az erős, viharos szél hordhatja a havat, sőt, főleg a Bakonyban hófúvást okozhat.

Elsőfokú figyelmeztetés érvényes viharos széllökések miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében vasárnap.

Havazás és Hófúvás miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes holnap Veszprém megyében.

Jelentős esőre figyelmeztetnek vasárnap Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Egy mediterrán ciklon hoz nedvesebb léghullámokat.

A légnyomás emelkedik