Országszerte magas hőmérsékletre, északon zivatarra figyelmeztetnek

2023. július. 10 11:34

Tovább fokozódik a meleg, az északkeleti tájak kivételével mindenhol hőségre számíthatunk a következő napokban. Az esti órákban zivatar alakulhat ki észak felől.

Ma az esti órákban zivatarok érik el az északnyugati, északi megyéket, amelyek az éjszaka első felében délkelet felé terjedhetnek át. A zivatarokhoz tartozó fő kísérőjelenség a viharos széllökés ( általában 60-90 km/óra) lesz. Nagyobb bizonytalanság mellett akár károkozó (90 km/órát meghaladó lökések) szélrohamok is lehetnek, emiatt a narancs riasztás is kiadásra kerülhet. Ezen kívül lokálisan intenzív csapadék (15-20 milliméter felett) és jégeső (hozzávetőleg 1-2 centiméteres jégátmérő) is előfordulhat. Az éjszaka második felére lecseng a zivatartevékenység.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt hazánk északi felére hétfőn.

A napi középhőmérséklet hétfőn és kedden az ország nagy részén 25, 26 fok körül várható, kisebb körzetekben meghaladhatja a 27 fokot.

Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kivételével legalább elsőfokú figyelmeztetés van érvényben hétfőn a nagy meleg miatt. Másodfokú figyelmeztetés érvényes magas középhőmérséklet miatt Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Győr-Moson-Sopron megyében hétfőn.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Hazánk délnyugati kétharmadán elsőfokú figyelmeztetés érvényes magas középhőmérséklet miatt kedden.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás