Heves zivatar veszélyére és rendkívüli melegre figyelmeztetnek

2023. július. 17 10:43

Hazánk déli megyéiben várható a legmelegebb idő a következő napokban, míg az északkeleti tájakon felhőszakadással, jégesővel kísért heves zivatar alakulhat ki.

Ma elsősorban és nagyobb számban az ország északi felén, a nap második felében lehetnek zivatarok, de elvétve másutt sem lehet kizárni kialakulásukat. Az északkeleti tájakon késő délutántól heves zivatar előfordulására is van esély.

A zivatarokhoz viharos széllökések (ált. 60-80 km/óra), jégeső (jellemzően 1-2 centiméteres jégátmérő), helyenként felhőszakadás (25-30 millimétert meghaladó mennyiség) is társulhat.

Intenzív zivatarokat nagyobb méretű (2-3 centiméter feletti) jég és károkozó szélroham (90 km/órát meghaladó lökések) kísérhet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki hétfőn hevesebb zivatar veszélye miatt hazánk északkeleti tájaira: Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére, míg zivatar miatt elsőfokú figyelmeztetés Budapesten és Pest megyében, továbbá Békés, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében érvényes.

Felhőszakadás miatt ugyancsak északkeleten érvényes elsőfokú figyelmeztetés: Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Az esti órákban a zivatarok lecsengenek északkeleten és elhagyják az országot.

Ma a középső és déli megyékben ma általában 27, kiemelten a Dél-Alföldön 29, az ország más részein 25, 26 fok körül alakul a napi középhőmérséklet.

Magas középhőmérséklet miatt országszerte legalább elsőfokú figyelmeztetés érvényes. Harmadfokú figyelmeztetést Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád megyére adtak ki hétfőn, másodfokú figyelmeztetés pedig Budapesten és Pest megyében, továbbá Baranya, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy és Tolna megyében érvényes.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Kedd hajnalra virradóra nyugat felől a záporok mellett kis eséllyel zivatarok sodródhatnak a Nyugat-Dunántúl térségébe. Kedden napközben az ország nagy részén veszélyes jelenség nem valószínű.

Kedden az északkeleti megyéket leszámítva 25, a Dél-Alföldön 27 fok fölött várható a napi középhőmérséklet.

Másodfokú figyelmeztetés érvényes magas középhőmérséklet miatt Bács-Kiskun, Baranya, Békés, Csongrád-Csanád és Tolna megyében holnap, míg elsőfokú figyelmeztetést Budapestre és Pest megyére, továbbá Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyére adtak ki kedden.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sem kell fronthatástól tartani. Sok lesz a napsütés, ezért a déli órákban a szabadban érdemes fényvédő krémet használni.

A légnyomás nem változik.