Országszerte zivatarra figyelmeztetnek, komoly felhőszakadás jöhet

2023. augusztus. 19 10:43

Hazánk középső területein másodfokú figyelmeztetés érvényes felhőszakadás miatt. helyenként 50 millimétert elérő csapadék hullhat.

A kiterjedt záporos, zivataros csapadékrendszer a nap első felében várhatóan fokozatosan veszít intenzitásából. A légköri feltételek azonban ezt követően is alkalmasak lehetnek további cellák kipattanására, jellemzően már csak izolált formában, szórványosan az országban.

Az erősebb zivatargócokat főként felhőszakadás (hozzávetőleg 25-35 milliméter, egy adott pont felett egymást követő zivatarcellákból akár 45-50 millimétert meghaladó mennyiség is összegyűlhet) kísérheti, azonban kisebb eséllyel átmeneti viharos széllökés (~60-80 km/óra), esetleg jégeső (1-2 centiméternél nem nagyobb átmérő) is előfordulhat.

Estétől, késő estétől a zivatarok várhatóan lecsengenek.

Országszerte legalább elsőfokú figyelmeztetés van érvényben zivatar és felhőszakadás veszélye miatt szombaton.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki felhőszakadás miatt Budapestre és Pest megyére, továbbá Bács-Kiskun, Baranya, Fejér és Tolna megyére, a szombati napra vonatkozóan.

A napi középhőmérséklet ma a délkeleti országrészben 25 fok közelében alakul.

Elsőfokú figyelmeztetés érvényes magas középhőmérséklet miatt Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyében szombaton.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Vasárnap főként már csak az Északi-középhegység, illetve az Alföld keleti, délkeleti tájain mutatkozik nagyobb esély néhány zivatarcella kialakulásához, amelyek estére mindenütt lecsengenek.

Zivatar veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes vasárnap Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

A napi középhőmérséklet vasárnap már az ország jelentős részén 25 fok közelében alakul.

Magas középhőmérséklet miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki Budapestre és Pest megyére, továbbá Bács-Kiskun, Baranya, Békés, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Veszprém megyére, vasárnapra vonatkozóan.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sem kell fronthatástól tartani. Sok lesz a napsütés, ezért a déli órákban a szabadban érdemes fényvédő krémet használni.

A légnyomás nem változik.