Pusztító esőzés tart Görögország felé, erre figyeljenek az utazók!

2023. szeptember. 04 11:30

Szélsőséges időjárási szituáció alakul ki Görögországban a keddi és szerdai nap folyamán. Előreláthatólag óriási mennyiségű eső zúdul az ország középső területeire.

Az elmúlt hétvégén Spanyolországot sújtották nagy esőzések, amelyek áradások kialakulásához vezettek arrafelé. Nincs azonban vége a szélőséges időjárási események sorozatának Európában. Miközben  Franciaországot újabb hosszú hőhullám fenyegeti, Görögországban özönvízszerű esőzések várhatók a keddi és szerdai nap folyamán.

Az alábbi térképen a ECMWF modell által szerda délután 16 óráig előrejelzett csapadék mennyisége látható. A görög keleti partvidékre stabilan 350-400 milliméter csapadékot jelez a modell.

A Thessalia régióban már hétfőn is a legmagasabb fokú figyelmeztetés érvényes (térkép alább) a heves esőzések miatt, de az igazán nagy mennyiség majd kedden és szerdán fog megérkezni Görögországba. A leginkább érintett terület a Thesszaloniki és Athén közötti országrész, ahol nagy területen várható 150-250 milliméternyi csapadék, de a turisták által népszerűnek tartott keleti tengerparton 350-400 milliméternyi csapadék hull. Viszonyításképp Athénban az egész éves átlagos csapadékösszeg nem éri el a 400 millimétert. A jelzett mennyiség meghaladja az augusztusban Szlovénia történetének legsúlyosabb áradását előidéző esőzést is. Egyértelműen áradások, földcsuszamlások, áramkimaradások, járhatatlanná váló utak alakulnak ki az ország középső területein. A helyzet normalizálódása a hét második felében várható.

A legfrissebb, aktuális görög veszélyjelzési információkat nyomon követhetik a meteoalarm weboldalán.

 

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sem kell fronthatástól tartani. Sok lesz a napsütés, ezért a déli órákban a szabadban érdemes fényvédő krémet használni.

A légnyomás nem változik.