Térképen, hol eshet a legtöbb eső pénteken

2023. november. 02 12:18

Újabb esőzés veszi kezdetét péntek hajnalban, több helyen jelentős mennyiség hullhat. A legtöbb csapadék az Északi-középhegység nyugati részén, illetve a Kisalföldön valószínű.

Holnap megérkezik a Nyugat-Európában hurrikán erejű szélvihart és nagy esőzést okozó Ciaran viharciklon hullámzó frontrendszere, mely azonban hazánkban már jelentősen szelídebb arcát mutatja majd. A legtöbb eső várhatóan nyugaton és északon eshet, az Északi-középhegység nyugati részén, illetve a Kisalföldön akár területi átlagban is elérheti, meghaladhatja a 20 millimétert a pénteken lehulló csapadék mennyisége.

A péntek hajnalban nyugat felől érkező, majd napközben felettünk vonuló hidegfront mentén zivatarok kialakulásához is kedvezővé válnak a feltételek – legkisebb eséllyel északkeleten lehet rájuk számítani. A front mögött átmeneti szünet után a nap második felében nyugat felől újabb záporos, zivataros gócok érik el a Dunántúlt. Az erősebb gócokhoz intenzív csapadék (hozzávetőleg 10-20 milliméter, egy adott pont felett egymást követő záporokból, zivatarokból akár 25-30 millimétert meghaladó mennyiség), viharos széllökések (általában 60-85 km/óra), illetve apró szemű (1 centimétert nem meghaladó átmérő) jégeső társulhat. A déli, délnyugati tájakon alacsony valószínűséggel egy-két heves zivatar is előfordulhat 90 km/óra körüli széllökések, ~1-2 centiméter átmérőjű jég kíséretében. 

Az alábbi térképen a legfrissebb modelleredmények alapján szemléltetjük a péntek 22 óráig várható csapadékmennyiséget. A zivatarok, heves zivatarok lehetősége miatt érdemes figyelemmel kísérni veszélyjelzés oldalunkat is.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Mediterrán okoz változékony időjárást és kellemetlen tüneteket. Időnként megerősödik a szél, ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomás csökken.